Свързани новини

11.04.2013 11:37

Черна лента пази тайната на вота

Видян 1434 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път със специална мастилена лента ще бъдат защитени полетата с цифрите на партиите. Лентата ще минава вертикално през цялата бюлетина и ще скрива всички цифри, с които партиите ще бъдат обозначени за изборите. Така дори и на тънка хартия и в прозиращ плик вотът ще бъде запазен абсолютно анонимен, обясниха от ЦИК.


В бюлетината ще бъдат описани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети. Те ще бъдат поставени вляво на бюлетината. По средата ще се намира номерът на всяка партия, а вдясно ще бъдат изписани имената на първите трима водачи на листата в дадения регион. Ако дадена партия не е избрала свои представители, номерът й се пропуска, за да бъде по-кратка самата бюлетина. Допълнително в най-големите райони може да се наложи шрифтът на бюлетината да бъде намален. Ако тя е под 50 см дълга, ще бъде прегъвана веднъж през средата. Когато е повече, се позволява двукратно прегъване, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Това ще се наложи в много региони, където белият лист ще е повече от метър. Над 7200 ще бъдат кандидат-депутатите на предстоящия вот. От ЦИК съобщиха, че все още изчакват РИК-овете да изпратят пълните листи. Независимите депутати, които са си платили изискуемия депозит от 10 000 лева, са трима. Сред тях е и Октай Енимехмедов, който бе обвинен в опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Вчера бе отворена и единствената оферта от фирма, която да брои гласовете в изборния ден. Предложението на "Информационно обслужване" е за 1 687 896 лева. При презентация на офертата тя е получила 66.57 точки от общо 70 възможни. Вотът пък ще следят над 100 наблюдатели от български неправителствени организации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,