Свързани новини

05.04.2013 14:11

Плащаме 3 пъти повече скъпа енергия, отколкото Европа ни задължи

Видян 1411 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В условия на спрени ТЕЦ-ове и 3000 миньори от въгледобива в принудителен отпуск скъпата екоенергия е достигнала близо 30 % от цялото потребление на ток в България за тази година. Това показаха разчетите на Електроенергийния системен оператор, обявени днес от Митьо Христозов, шеф на централното диспечерско управление в ЕСО на среща между енергийния зам.-министър Божан Стоянов и тристранен съвет за въгледобив, енергоресурси и минно строителство в икономическото министерство, предаде Offnews.


За първото тримесечие на годината слънчевите и вятърни централи са произвели 5 % от цялото консумирано количество ток в страната, посочи Христозов. Хидроцентралите, които сега са в годишния си пик заради пролетното пълноводие и препълнените язовири, са произвели 11-12 %. Още толкова са произвели и когенерационните централи (т.нар. “кафяв” ток, произвеждан покрай топлинната енергия от топлофикациите и заводските топлоцентрали).


С този небивал ръст на консумираната скъпа екоенергия държавата е преизпълнила в пъти ангажимента си за стимулиране на възобновяемите енергийни източници (когенерациите влизат в тази категория). Като член на Евросъюза България има задължение да достигне 16 % дял на екоенергията в крайното енергийно потребление през 2020 г., а конкретно за периода 2013-2014 г. целта е 11.38 %.


Причина за ограничената работа на топлоелектрическите централи и въгледобивните мини стана комбинацията от свито потребление на ток (заради затоплянето, пестенето на ток в домакинствата и свитият износ) и увеличеното производство (на хидроцентралите и фотоволтаиците). Днес освен производството на АЕЦ Козлодуй електроенергийният оператор ограничи и работата на слънчевите и вятърни централи. На практика обаче заради задължението на държавата да изкупува цялата енергия, която те произвеждат, са били спрени едва 2-3 % от тези централи, посочи Христозов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате