Свързани новини

18.02.2013 13:51

Създадоха робот от плът и кръв

Видян 1593 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бионичен човек, в чието тяло има изкуствени органи, синтетична кръв и роботизирани крайници, беше изложен в Музея на науката в Лондон, пише Юронюз.


Неговата стойност е 600 000 евро и се нарича Рекс. Роботът от плът и кръв може да усеща предметите пред него с помощта на ретинални импланти или бионични очи и с кохлеарни импланти, които му позволяват да чува. Изкуственият човек е висок 198 сантиметра.


Лицето на Рекс прилича съвсем на истинско, главата му е покрита с изкуствена кожа, а освен него той си има изкуствени крайници, изкуствена напълно функционираща кръвоносна система и изкуствени органи, сред които панкреас, бъбрек, трахея и далак.


Ръката му има 26 степени на движение, което е само с една степен по-малко от движенията на човешката. Рекс може да се похвали и с бионични глезени, в които има мотор и пружини, имитиращи мускулите и ахилесово сухожилие


На теория всички негови компоненти, може да се "вградят" в човешкото тяло за да заместят липсващи или износени части.


 


Изкуственият човек притежава дори и изкуствен интелект, който му позволява да разбира прости въпроси и да им отговаря. Въпреки това някои важни органи липсват, включително стомаха и червата, така че Рекс не може да яде или пие.


Осемнадесет фирми и университети са предоставили изкуствени крайници, органи и други части, с които Рекс е изграден.


Той е създаден специално за целите на документалния филм „Как се създава бионичен човек“, който ще бъде излъчен по английския Channel 4.


Във филма участва и швейцарския психолог Бертолт Майер. Той е роден без лява ръка, а на нейно място е поставена бионична. Според него новата технология за протези можеше да помогне на много хора, ако не беше толкова скъпа. Майер споделя, че любимото му в Рекс е изкуствената кръв направена от наночастици, която тече през тънки тубички.


След като изкара един месец в Музея на науката в Лондон той ще отпътува за Вашингтон, за да бъде изложен в музея "Смитсониън".


След това той ще се върне в Лондон, където ще бъде разглобен, а съставните му части ще бъдат върнати на фирмите и университетите, които са ги предоставили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на