Свързани новини

27.11.2012 12:04

Издателство „24 квадрата” представя „Светът на спокойствието"

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Издателство „24 квадрата” представя „СВЕТЪТ НА СПОКОЙСТВИЕТО“ албум с подводни фотографии и текстове на Михаил Заимов.


Премиерата на албума и съпътстващата изложба „Черноморски портрети“ за макро света на Черно море, ще се състоят на 29 ноември /четвъртък/,  от 19 ч. в  Галерията за модерно изкуство на ул. „Оборище“ №10. Вход свободен.


„На въпроса кое е най-голямото ми удоволствие, отговорът е мигновен: да се рея под водата в пълен покой, наблюдавайки пътя към повърхността на издишаните от мен мехурчета. Подводният свят винаги е гъделичкал въображението ми – от представите за митичните чудовища на античния свят през научната фантастика на Жул Верн и Човека-амфибия на Беляев та чак до днес, когато превръщам мечтите си в реалност.“ Така се обръща към читателите на албума си Михаил Заимов, подавайки ръка, за да ги поведе сред магията и тайните на може би последното неопорочено място на нашата планета.


„Михаил е типичният градски човек – отчужден и сантиментален, забавен и сърдит. Той е кавалер на екзотиката, тя е дамата на неговото сърце, заради която поне няколко пъти в годината извършва ритуални подвизи. Родното му място – по преданост и гражданство – е водата. В нея е построил своята утопия, при това, напълно обитаема; въпрос на акваланг и спортна форма“ – казва Георги Лозанов в предговора на албума.


В албума са включени подводни фотографии, направени през последните седем години в големите морета и океани по света. На страниците му надникваме в царството на пелагичните риби, обитаващи най-дълбоките води, макрофотографиите удивяват с разкрилото се съвършенство на природата, останките на потънали кораби нашепват истории за героизъм и разруха, пренасяме се на другия край на земята – в лагуната на екзотичния остров Трък и се изправяме пред един от най-големите човешки страхове – акулите.


„Надменни, себични и самовлюбени, хората рядко се замисляме, че в крайна сметка 97 % солена вода покрива 71 % от земната повърхност. И че всеки път, когато пристъпваме към някой от петте световни океана и кой знае колко морета, би трябвало да го правим с преклонение към чудесата на подводния свят, а не, приели ролята на тирани, решаващи кой да живее и кой да умре. Само от нас зависи дали водите, от които някога сме изпълзели и ние самите, ще ни изпълват с ужас, или ще се превърнат в най-голямата авантюра на живота ни“ – пише Михаил Заимов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне