Свързани новини

09.11.2012 13:45

Приложение за Android помага да разпознаем всички птици в България

Видян 2023 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

SmartBirds е първото в България (и едно от малкото в света) приложение за смартфони и други мобилни устройства, което ни помага да определяме вида на птиците. Апликацията включва всички 269 птици, гнездящи в България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Приложението съдържа снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в България могат да бъдат наблюдавани. Включена е също кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.

Описанието и координатите на Специално защитени зони от мрежата Натура 2000 насочват природолюбителите към най-близките места за наблюдение на птици. Електронният дневник позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

"Създаването на такъв определител беше голямо предизвикателство за нас, тъй като до сега не е правен подобен. Трябваше сами да зададем рамките и съдържанието му, а от това се появиха и трудностите, защото искахме да включим максимална информация и повече възможности", коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП, предаде БГНЕС. Приложението работи с Android и може да бъде изтеглено безплатно на www.SmartBirds.org или от Google Play.

Приложението е подходящо както за специалисти с богат опит в определянето на птиците, така и за начинаещи "бърдуочъри". Традиционно занимание в някои европейски страни, наблюдението на птици увлича все повече хора в България. Бърдуочингът може да се практикува както сред дивата природа, далеч от големия град, така и в най-близкия парк или градинка. Забелязването и разпознаването на птиците се тренира с времето. С повече опит могат да се видят необичайни и интересни видове, дори в града.

Приложението SmartBirds е разработено в рамките на проекта на Българското дружество за защита на птиците "Вижте за първи път: летящото богатство на България", подкрепен от Фондация "Америка за България".



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.