Свързани новини

16.10.2012 11:39

Можем ли да прочетем цяла книга за 19 минути?

Видян 2864 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможно ли е да прочетем цяла книга за 19 минути? Отговорът е – да може, но ако знаем как да четем. Много малко хора използват целия си потенциал и това важи и за четенето. Средната скорост на четене е 200 думи в минута, което значи 50 страници за два часa. Обаче благодарение на техниките на бързото четене човек може да се научи да чете и с 1000 думи в минута и то с пълно разбиране. 

В днешния забързан свят е от изключително значение да умеем да възприемаме и обработваме колкото може повече информация за възможно най-кратко време. Бързото четене ни помага да увеличим няколкократно скоростта и количеството на възприеманата информация. 

В училище се научаваме да четем бавно поради няколко причини. Първо защото вокализираме прочетеното, тоест изговаряме на ум думите. По този начин информацията преминава през речевия център. Така не бихме могли да четем със скорост по-висока от 300-400 думи в минута, защото толкова е най-бързата скорост на говорене. С помощта на бързото четене можем да „прескочим” речевия център и да четем с разбиране при скорост на "вербално мислене", която е около 1000 думи в минута.  

Втората причина е сричането. При бързото четене думата не се възприема сричка по сричка, а като едно цяло. Така веднъж попаднала в паметта ни като позната дума, тя много лесно бива прочетена. За пример да вземем зарчетата. За да разпознае кое число показва зарчето, едно дете трябва да преброи точките, докато за един възрастен е достатъчно да види картинката, която образуват точките, за да извика в паметта си съответстващото число.

Друга причина са регресивните движения на окото и неразвитото зрително поле. С помощта на подходящи упражнения можем да научим окото си да възприема много повече информация наведнъж, да разширим зрителното си поле и да избегнем регресивните движения. Освен това упражненията са полезни за зрението като цяло.

Сред техниките за бързо четене има и техники за трениране на паметта, развиване на "краткотрайна памет" и концентрация за кратко време, както и използване на капацитета и на двете полукълба на мозъка.

Придобиването на умения за бързо четене е въпрос на придобиване на подходящите навици. То би било полезно практически на всеки, който се занимава с четене – бизнесмени, мениджъри, PR специалисти, консултанти, студенти и много други.

В „Адеа – Център за ум и знание” се провеждат най-разнообразни курсове, включително и по бързо четене. За всички които се интересуват, повече информация за центъра може да се намери на: http://adea-bg.com




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

Министърът на вътрешните работи Калин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп