Свързани новини

28.09.2012 12:39

Откриха следи от бързо течаща вода на Марс

Видян 1904 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Роувърът "Кюриосити", предназначен да изследва условията за съществуването на микроорганизми на Марс в миналото, откри ясни свидетелства, че в зоната на кацане е имало течна вода, съобщи Ройтерс. Водата е важна като ключов фактор за съществуването на живота.


Самоходната лаборатория "Кюриосити", с размерите на малък автомобил, слезе на повърхността на Червената планета на 6 август. Тя кацна в огромна яма от удар с космическо тяло, намиращ се близо до планетния екватор. Основната й цел е високата 5 км планина от слоести скали, издигаща се в кратера Гейл.


Учените предполагат, че планината, наречена Маунд Шарп, е остатък от гигантски седимент, който някога е запълвал целия кратер. Анализът на скален къс от зоната между ръба на кратера и основата на планината показа, че там някога е имало бързо течаща вода. Изображенията от апарата разкриват заоблени камъни, циментирани в скалната основа. Според специалистите те са твърде големи, за да са довлечени от вятъра. "Научният екип е единодушен, че това е едър чакъл, транспортиран от мощно течение" - съобщи работещият с "Кюриосити" учен Ребека Уилямс пред журналисти.


Смята се, че древното течение е било с максимална дълбочина до коляното. Анализът е направен на базата на телефото изображенията от роувъра, който се е запътил към местност, наречена Гленелг, в която се срещат три различни вида скали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще