Свързани новини

01.02.2012 15:47

Изобретиха компютър, който чете мисли

Видян 1911 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от Калифорнийския университет Бъркли са разработили нов компютър, който може да чете мисли и да ги превръща в думи, съобщава БТА, цитирани от бТВ.


Новото изобретение за "декодиране на вътрешни гласове" ще предизвика революция в областта си, но най-вече ще бъде от голяма полза за пациентите, пострадали от инсулт и други дегенеративни заболявания засягащи речта.


Калифорнийският изследователски екип, ръководен от проф. Робърт Найт и проф. Брайън Пейсли, успя да реконструира някои думи въз основата на мозъчните вълни на пациенти, когато си мислят за тези словосъчетания. Учените са тествали 15 души, на които са им били направени операции на мозъка за лечение на епилепсии и тумори.


Те се съгласили да им бъдат поставени 256 електрода върху мозъчната кора, докато в същото време слушали съществителни, глаголи и имена. В същото време компютърна програма анализирала как мозъкът обработва и възпроизвежда чутите слова.


Компютър събирал цялата информация и възпроизвеждал по много подобен начин чутите думи от пациентите още от първия опит. Според проф. Пейсли възприятията и образите доста си приличат в човешкия мозък. В следващи опити екипът се надява записите на мозъчните вълни да му позволят да синтезира звука на човешката мисъл и тя да бъде изписвана от компютър чрез специален интерфейс.


Експериментите се оказали толкова успешни, че учените превръщали чрез компютъра в звук думите, за които си мислели пациентите и ги отгатвали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното