Свързани новини

14.04.2011 14:55

Как Гагарин стана софиянец и перничанин

Видян 3836 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма суматоха настава след политането на първия човек в Космоса Юрий Гагарин. Два-три дни никой не се е сетил да го покани на грандиозно тържество в Москва, което влудява тогавашния лидер на СССР Никита Хрушчов. От една страна той обича празниците, от друга – иска да си направи реклама пред страната и света. Той юрва подчинените си трескаво да организират посрещане на Червения площад и мощен прием в Кремъл. За всеки случай пита военните – какъв чин му дадохте за нечувания подвиг. “Беше лейтенант, ще го направим капитан”, отговорил министърът маршал Малиновский. “Луди ли сте – най-малко е за майор”, креснал емоционалният Хрушчов.

Никита взел нещата в свои ръце. Пратил личния си самолет Ил18 за космонавта. Преди кацането в Москва го срещнал тържествен ескорт от изтребители – нещо, което по-късно става практика в 30-те държави, които Гагарин посещава. На правителственото летище е простряна червена пътека като за президент. Оркестър свири тържествен марш, докато летецът стига до Хрушчов. Шефът е изтъпанил всички ръководители на най-голямата държава в света на летището, следвани от свита граждани и журналисти.

От аерогарата до Червения площад двамата нисички мъже – президентът и космонавтът пътуват с открита лимузина, а по пътя стотици хиляди хора ги приветстват. Насред централния площад на великата държава първият човек, полетял извън Земята, е закичен със златната петолъчка на върховното звание – Герой на СССР.

На приема сменили водката с грузински вина. По този начин домакинът – президент искал да покаже, че партито е нещо различно от обичайните гуляи. Жените на Политбюро обаче злословели, че храната им се видяла малко, трябвало било да има повече блясък на коктейла.

Последвала пресконференция. Американски журналист попитал Юрий дали има нещо общо с емигриралите отвъд Океана дворяни Гагарини. На което селското момче отвърнало: “Не съм чувал в родата да е имало князе”.

Тодор Живков не успява да го доведе първо у нас. Изпреварват го чешките другари. Те не му пращат правителствен самолет – лети с редовен полет. На борда настъпва паника, защото хората разпознават космонавта и всеки иска автограф. Намесва се пилотът и го „отвлича“ в своята кабина, където му дава да покара самолета. В Прага посрещат Юрий царски, правят го Герой на социалистическия труд.

У нас срещаме космонавта подобаващо – първо го поема ескорт от изтребители. В София го правим почетен гражданин. Не остават по-назад и пловдивчани. Дори Перник го урежда с жителство. Тодор Живков прави космонавта Герой на социалистическия труд. Званието е знаково, понеже връчването съвпада с най-българския празник 24 май 1961 г.

Следващата визита на Гагарин е във Финландия, която става любимата му страна. Връща се там и през 1962 г. Самата кралица обаче го чака в Англия, където, както вече писахме държи да се снима прегърната с него напук на вековния протокол, който забранява на простосмъртните докосване до особата. «Той не е земен човек, а е небесен», аргументира се на шега тя. Прави го Почетен летец на Великобритания.

Куба, Бразилия, Виетнам, Кюрасао, Канада, Исландия, Индия, Шри Ланка, Египет, Афганистан и още над 20 държави са в краката му. 

Мечтата на летеца е да посети НАСА, но му отказват .Американците не могат да простят на руснаците, че първи са успели да пратят човек в Космоса. Това още повече настървява СССР да го обсипва с почести – правят го депутат, заместник-началник на центъра за Космоса и дори президент на междудържавния комитет за приятелство с Куба, защото са първи дружки с новия в онези времена президент Фидел Кастро. От непрестанните покани за трапези, които нямало как да отказва, летецът наддал близо десетина кила. Престанал да спортува. Това му писнало и решил да се върне към небето. На 27 март 1968 г. обаче Гагарин и командирът на полка му – героят на СССР Серьогин, загиват при учебен полет. Отломките от техния Миг 15 са намерени на 65 км от точката на излитане, след като цели 4 часа контролната кула не е имала връзка с екипажа. Появяват се много версии. Причината за мистерията е оставеното прощално писмо на Гагарин. То прави официалната версия за рязка необмислена маневра на пилота поради атмосферна промяна съмнителна за мнозина. Те се опитват да докажат  всякакви работи – от прекомерна близост или сблъсък с друг самолет до НЛО. Има и такива, които привиждат инсценировка на Гагарин, който можело да е избягал, видял красивия живот на Запад. 



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате