Напредналите технологии позволяват създаване на трудно различими видео фалшификати
 (снимка: CC0 Public Domain)

Свързани новини

18.04.2022 11:14

Създават технология срещу фалшиви видеа и снимки

Видян 3412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Консорциум от компании в ИТ индустрията, към който се присъединиха Adobe, Microsoft, Intel, Twitter, Sony, Nikon, BBC и Arm, възнамерява през следващите години да внедри стандарт за удостоверяване на снимки и видео, който ще предотврати разпространението на невярна информация в глобалната мрежа. Механизмът ще се основава на блокчейн технология, предаде Technews.bg.




Консорциумът вече има и официално име – Коалиция за произход и автентичност на съдържанието (C2PA), съобщи Nikkei Asian Review. Като разработчик на популярни приложения за снимки и видео, Adobe очаква някои елементи от механизмите за удостоверяване да се появят в реални продукти по-късно тази година.





В рамките на няколко години ще бъде формирана готова екосистема, която ще позволи на потребителите да контролират автентичността на фото и видео материалите на всички етапи от техния жизнен цикъл.




Съвременните невронни мрежи позволяват създаване на правдоподобни видеоклипове, които могат да се използват за разпространение на фалшива информация, а обикновеният потребител не винаги има достатъчно опит, за да разкрие измамата. Коалицията C2PA иска да разработи технически стандарт, който ще гарантира липсата на намеса във фото и видео материалите, използвайки технологията на разпределения регистър, по-известна като блокчейн.




Adobe се занимава усилено с този проблем от две години и половина, но предстои още много работа, преди всички платформи да възприемат ефективни механизми за проверка на автентичността на материалите.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни