08.06.2009 16:30

Климатикът в колата – скъпо удоволствие

Видян 2538 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С настъпването на жегите един от най-уважаваните технически уреди става климатикът. Особено актуален е той в автомобила, чиито ламарини слънцето здраво напича. Работата му обаче си има своята цена, тъй като включването му повишава разхода на гориво. Проучване на Клуба на автомобилистите в Германия показва, че намаляването на температурата в купето от 31 до 22 градуса качва разхода с между 2,5 и 4 литра на 100 километра. Оскъпяването зависи от модела на автомобила и начина на шофиране. Излиза, че при цена около 2 лева за литър бензин или нафта за всеки 100 км, изминати в прохлада, трябва да се бръкнем допълнително с между 5 и 8 лева. За да се намалят разноските ни, препоръчително е преди да потеглим в жегите, да отворим вратите и прозорците на колата си, за да излезе навън горещият въздух. Така на климатика няма да му се налага да изстудява толкова високи стойности. По време на движение пък прозорците и покривът на автомобила трябва да са затворени, за да не охлаждаме излишно атмосферата.


 


Безшумни вентилатори хабят два пъти по-малко ток


Унгарската компания Englide Technologies представи нови охлаждащи вентилатори, който хабят два пъти по-малко електричество. Основната насока на Englide е проектирането на вентилатори и въпреки че повечето от нас не познават марката, тя е на пазара от 10 години. Новите вентилатори на компанията са създадени специално за работа на ниски обороти и ниски нива на шум. От Englide са разделили новите си вентилатори на две серии - n.zero и n.zero classic.Мини уред за охлаждане


 


Мини уред за охлаждане


Изключително малкият уред за охлаждане е въведен в Южна Корея и Япония. Той е разработен от група студенти в техническия университет на Йокохама. Това устройство едновременно отоплява и охлажда помещението, в което се намира, като използва 90% по-малко енергия от обикновените подобни уреди. Удобството тук е, че може да се пренася в малка чанта, и за няколко минути охлажда или отоплява помещение от 25 кв.м.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни