Свързани новини

20.12.2021 11:12

Робот впечатли с човешки изражения на лицето

Видян 1953 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ameca” – така се казва един нов хуманоиден робот, който няма реалистична коса и кожа, но пък има човешки, естествено изглеждащи изражения на лицето. Той може да показва физиономии на изненада, натъжаване, радост, учудване, предаде Technews.bg.

Първоначално, при включването си, Ameca показва изражение на объркване. Изглежда сякаш е човек, който се събужда. След това показва леко удивление, когато движи ръцете си – жестовете с ръце също изглеждат доста реални. После изглежда изненадан да види хората наоколо, може и да се усмихва, разказва Engadget.

Създател на робота е Engineered Arts – компания, разработила друг подобен робот с човешки черти, известен като „Mesmer”. Той има плавни движения на главата, но лицето му е статично – това накара някои да го сравнят с хората, които са прекалили с инжекциите за изглаждане на бръчки с ботокс, в резултат на което мимическите им движения стават невъзможни.

Сега Ameca изглежда доста повече като човек – ясно изразени и реалистични са движенията на главата, лицето, врата, ръцете и дланите. Engineered Arts отбелязва, че никой от нейните роботи не може да ходи – въпреки че компанията работи по въпроса.  Тя заяви още, че Ameca е „платформа за разработване на AI”, като позволява и на други да създават необходимите алгоритми за машинно обучение.

Няма официална информация за цените или наличността на който и да е от двата робота, но се говори, че стойността им може да е около или над 80 хиляди долара. Предполага се, че фирмата ще покаже Ameca по време на изложението CES 2022 в Лас Вегас.

Със сигурност видеоклиповете с участието на Ameca предизвикаха потрес у доста зрители, гледали записа в социалните мрежи. Мнозина реагираха с възклицания като „О, ужасно!”…


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева