Свързани новини

08.11.2021 11:23

Facebook разработва „електронна кожа”

Видян 1263 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Facebook, която неотдавна се преименува на Meta, и университетът „Карнеги Мелън” ще разработват съвместно чувствителна на допир „електронна кожа”. Изглежда проектът е съвсем в духа на т.нар. „метапространство”, предаде Technews.bg.


Известен като ReSkin, материалът има формата на разтеглива и гъвкава еластомерна мембрана с дебелина от 2 до 3 мм с вградени магнитни микрочастици, разказва NewAtlas. Тя може да бъде вградена в елементи като роботизирани ръце, протези или „умни” носими устройства като ръкавици, които позволяват на човек да усеща това, което друг човек докосва.


Когато мембраната се деформира по някакъв начин, разстоянието между магнитните частици се променя. Това от своя страна води до промяна на магнитното поле на материала. Малък магнитометър – разположен под материала или някъде в непосредствена близост до него – измерва тези вариации. После те се анализират чрез алгоритми, за да се определи както силата, която се прилага, така и къде точно върху мембраната се намира изменението.


За разлика от някои други синтетични „кожи”, чувствителни на допир, материалът ReSkin не включва никакви електронни компоненти, нито бива свързан с тях. Това означава, че е лесен и евтин за производство и лесен за подмяна – износен или повреден детайл може просто да бъде отлепен и заменен с нов, без да е необходимо окабеляване или калибриране.


В проведените досега тестове ReSkin е показал, че може да открива и измерва силата на действия като хвърляне, хващане, подхлъзване и пляскане. Освен това той се оказва доста издръжлив, запазвайки функционалността си след повече от 50 000 взаимодействия. В допълнение, е много чувствителен: има пространствена „разделителна способност” от 1 мм с 90-процентна точност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден