01/02

Свързани новини

04.11.2021 09:30

Швейцарски високоскоростен влак пристигна в Сърбия

Видян 2020 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Влакът, вдигащ до 200 километра в час по модернизираната линия Белград-Нови Сад, закупен от швейцарската компания Stadler Rail, беше предаден на сръбската железопътна компания, предаде rs.n1info.com.


Президентът на Сърбия Александър Вучич, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и швейцарският посланик Урс Шмид станаха свидетели на предаването на първия от трите закупени влака на жп гарата в Нови Белград.


Останалите два високоскоростни влака Stadler трябва да бъдат доставени в Сърбия до края на годината.


Вучич каза, че новият влак ще превозва пътници от март следващата година.


Той добави, че при скорост от 200 километра в час пътуването от Белград до Нови Сад ще продължи половин час. Билетът ще струва 1000 динара (8,5 евро).


Този участък е част от високоскоростната железница от Белград до Будапеща. Изграждането му започна в края на 2017 г. като част от китайската инициатива „Пояс и път“, стратегическата цел на тази страна да свърже гръцкото пристанище Пирея с Централна Европа и Унгария като една от страните от ЕС.



Вучич каза, че високоскоростните влакове ще се движат и до Ниш, Димитровград, Прешево и други части на Сърбия.


Договорът за закупуване на тези три влака бе подписан на 8 април в Белград. Единственият участник в търга беше швейцарският Щадлер за 62,2 милиона евро.


Влаковете разполагат с 316 места за първа и втора класа, интернет, уникално пространство за инвалиди и са пригодени за хора с намалена подвижност.


Посланикът на Швейцария в Белград Урс Шмид каза, че е „радостен да каже, че днешното събитие се присъединява към поредица от успешни швейцарско-сръбски истории.“ Той добави, че Швейцария и Сърбия празнуват 30 години сътрудничество през 2021 г.


„Това, което започна с хуманитарната помощ в трудни времена, през 1991 г., се превърна през годините в цялостно двустранно сътрудничество. Чрез множество проекти подкрепяме усилията на правителството на Сърбия за въвеждане на иновации и модернизация“, добави той.


Представителят на Stadler Rail, Петер Шулер каза, че компанията е „много горда и щастлива“ от доставката до Сърбия.


„Продадохме повече от 500 такива влака в 12 държави. Този влак е много иновативен; максималната скорост е 200 километра в час, има много специални удобства за пътниците“, каза Шулер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.11.2021 15:55

    А влакът е двуетажен и може да поеме двойно повече пътници! Трасето тоя европейски високоскоростен проект е Атина (Пирея) - Солун - Скопие - Ниш - Белград - Нови сад - Будапеща - Виена - Германия - Европа! Задунайският турски кенеф на Европа въобще не е включен!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей