Свързани новини

26.10.2021 11:36

Сърбия ще строи гигазавод за LFP батерии

Видян 1892 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Към 2030 г. Европа ще се нуждае от 14 пъти (!) повече батерии спрямо днешното търсене. Ето защо LFP батериите (литиево-йонно фосфатна батерия), които комбинират преимуществата на по-дългия живот (презареждане до 6000 пъти), достъпност и безопасност, набират все по-голяма популярност на разрастващия се пазар на батерии за електромобили, предаде vesti.bg.

Сръбската компания ElevenEs е разработила своя собствена LFP технология за производство на батерии за пътнически автомобили, автобуси, камиони и други индустриални превозни средства. Компанията наскоро откри изследователски и развоен център в Суботица, където работи международен екип от инженери и учени.

Наскоро сърбите подписаха споразумение с EIT InnoEnergy, които Pitchbook определя като най-активния световен инвеститор в устойчива енергия, познат като първи инвеститор в шведската Northvolt и френската Verkor.

Двете страни обявиха намерение да изградят първия в Европа гигазавод за LFP батерии. Към 2023 г. ElevenEs ще може да произвежда LFP клетки с общ годишен капацитет от 300 MWh. Строежът на завода с капацитет 8GWh ще стартира през 2024 край Суботица, като в последствие (не се посочват крайни дати) капацитетът му трябва да достигне 16 GWh – достатъчни за 300 000 коли годишно.

В Сърбия разполага с едно от най-големите находища на литий в света.

Иначе търсенето на LFP батерии се увеличава, което потвърждават и скорошните слухове около Tesla и BYD в Китай. Друг слух казва, че бъдещите малки електромобили на Renault също ще разчитат на LFP батерии, а като всеобща тайна се приемат плановете на VW Group да използва LFP за бъдещите базови електромобили на платформата МЕВ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са