Свързани новини

10.10.2021 09:10

Бизнесът с ИКТ и телеком услуги нарасна до 6,54 млрд. лева

Видян 2521 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 6,54 милиарда лева са приходите за 2020 г. на компаниите, участващи в класацията DIGITALK 101. Тя показва финансовите резултатина на най-големите фирми в България, разработващи, доставящи и внедряващи информационни и комуникационни технологии, предоставящи телекомуникационни, облачни и изнесени услуги, изпълняващи комплексни проекти у нас и в чужбина, предаде digitalk.bg.

Постъпленията от дейностите, свързани с ИКТ продукти и услуги, включително аутсорсинг на ИТ дейности, производство на иновативни хардуерни и софтуерни решения, ИТ обучения и специализации, са почти 3.9 млрд. лева, което е с 30 на сто повече от постигнатия за 2019 г. оборот от около 3 млрд. лева.

В средата на миналата година фирмите все още бяха в процес на пренастройване на бизнес процесите и оценява ха как се отразява на бизнеса им, а и на служителите изцяло дистанционният модел на работа. Същевременно пандемията и въведените в почти всички страни ограничителни мерки объркаха плановете на много от клиентите на ИТ компаниите, особено в сектори, в които бизнесът спря почти изцяло, като туризъм, полети, ресторанти и хотели, автомобилостроене, развлекателна индустрия, спортни дейности, конференции, както и свързаните с тях доставчици на най-различни продукти и услуги. Сред тях бяха хранително-вкусовата промишленост, бензиностанции, нефтодобивна и нефтопреработвателна промишленост, дори фирми за почистване на офиси, за климатична техника и редица други. Това се отрази и на ИТ проектите в тези браншове, като много от тях трябваше да преразгледат плановете си и да се фокусират върху инициативи, които да им позволят по-бързо да пренастроят бизнеса и да засилят способностите и възможностите за онлайн базирано предлагане, договаряне и снабдяване.

В тази обстановка повечето български ИТ компании се справиха много добре, като освен светкавичното задействане на пълнофункционалната работа от разстояние те успяха да запазят както служителите си, така и тяхната мотивация. Много от тях вече планират да запазят хибридния модел на работа, гъвкаво съчетаване на срещите в офиса със самостоятелни дейности от най-удобното за служителя място, било то домашния офис или хижата в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне