Свързани новини

02.08.2021 13:08

Пристига първият робот за дезинфекция срещу К19

Видян 1616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първият робот за дезинфекция срещу Covid-19 ще бъде доставен в България, съобщиха от пресслужбата на Представителството на ЕК в България. Шефът на ведомството Цветан Кюланов ще участва утре в церемония в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив по приемането на първия специализиран робот за дезинфекция срещу коронавирус, доставен по линия на общата поръчка на ЕК за различни болници в ЕС.


В бюджета на ЕС са заделени общо 12 млн. евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания "UVD robots", която спечели търга за спешна поръчка.


Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартна болнична стая с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.


На събитието се очаква да присъстват представители на Министерството на здравеопазването, на посолството на Дания, на фирмата доставчик на роботите и на българския й ексклузивен дистрибутор, съобщи БТА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се