Свързани новини

31.07.2021 18:07

Откриха нов тип кибератака

Видян 2745 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експерти на компанията за киберсигурност SentinelOne обявиха, че са открили нов тип кибератака. Тя е била използвана срещу железниците на Иран, съобщава ZDNet.


На 9-ти юли т.г. местни медии в Иран са съобщили за кибератака срещу железниците. На екраните, които показват разписанието на влаковете на няколко гари, се е появило съобщение към пътниците да се обадят на телефона на офиса на иранския лидер.


Графикът също е бил объркан, като ден по-късно хакерите са свалили и сайта на иранското транспортно министерство. Експертите са започнали реконструция на случая, като са открили, че става дума за нов тип кибератака.


Използван е изцяло нов зловреден код, който е кръстен Meteor и е бил разработен през последните три години. От SentinelOne коментират, че са възстановили повечето компоненти на атаката, като са намерили "отпечатъците на непознат атакуващ".


Вирусът е разработен на отделни компоненти, които "пристигат" в компресирани архиви. Някои от тях криптират файловата система, докато други повреждат главни файлове за управлението на файловата система и я заключват. Всичко е програмирано да се случва в определен порядък.


Meteor има и други функции. Една от тях е, че изключва засегнатото устройство от мрежата и сканира за антивирусен софтуер, който да изключи. Също така създава фалшиви изключения за сигурност, за да заобиколи и защитите на Windows Defender.


Следваща стъпка в атаката на Meteor е да изтрие логовете, да криптира собствените си файлове и да направи така, че компютърът да не може да се стартира, ако бъде изключен. Meteor работи по график, като обикновено започва да изпълнява стъпките си 5 минути преди полунощ.


Експертите описват, че Meteor е "странно фрагментиран", като множество файлове и компоненти създават други компоненти. Това прави атаката доста сложна, като има много опции за конфигурация. Освен това накрая изтрива и файловете на системата. От компанията коментират, че това са само малка част от възможностите на Meteor.


Открити са и други модули, които не са били използвани в атаката срещу иранските железници. Например възможност да променя паролите на потребителите, да деактивира режими за възстанояване на системата, да изпълнява команди и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате