Свързани новини

15.06.2021 16:56

Хокинг е бил прав, черните дупки стават само по-големи

Видян 1972 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Физиците твърдят, че са доказали, анализирайки гравитационните вълни от космоса, теория, разработена от Стивън Хокинг през 70-те години, която гласи, че черните дупки не могат да намаляват с течение на времето, предаде RT.

В проучване, публикувано в понеделник, учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и университета Корнел споделиха своите открития от изследователски проект, който анализира вълни в пространството-време, създадени от две черни дупки, които се завъртяха навътре и в крайна сметка се сляха в една по-голяма черна дупка.

Изследваните вълни са първите гравитационни вълни, идентифицирани някога, открити от Гравитационно-вълновата обсерватория за усъвършенстван лазерен интерферометър през 2015 г.

Разделяйки данните за гравитационната вълна във времеви сегменти преди и след сливането на черните дупки, изследователите изчисляват повърхността на черните дупки и през двата периода.


 Физиците установиха, че площта на новата черна дупка всъщност е по-голяма от двете първоначални черни дупки, взети заедно. Констатацията потвърждава предсказанието, направено от известния учен Стивън Хокинг през 70-те години на миналия век, в което той заявява, че черните дупки не могат да намаляват площта, тъй като отразяват правило във физиката, че ентропията или физичната величина, която представлява мярка за безпорядъка на термодинамичните системи, не могат да намалят с времето.


 Законът на Хокинг гласи, че повърхността на черната дупка няма да се увеличи сама, но когато нещата влязат в нея, тя набира маса и съответно нейната повърхност се увеличава. Докато входящите обекти могат да накарат черната дупка да се завърти, което намалява повърхността, увеличаването на размера поради допълнителната маса винаги ще бъде по-голямо от размера, загубен при въртенето.


 © Courtesy Nicolle R. Fuller/National Science Foundation/Handout via REUTERS



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.06.2021 17:25

    аве и на жена ми черната дупка се увеличава с възрасста? може ли да пиша за откритие?? поне да ставаши потяснъ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се