Свързани новини

20.05.2009 14:36

Евроизборите – “Пъп на Европа” или интернет-пирати?

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само след няколко седмици европейците избират своите евродепутати. Ето как в Германия, Швеция и Полша насърчават активността за евроизборите.


Германският канцлер Ангела Меркел даде официален старт на своята кампания за европейски избори още миналата седмица, на митинга в Берлин на нейната партия Християндемократически съюз. Меркел разпалено критикува тези, които отхвърлят Лисабонския договор – едва прикрита атака срещу британските консерватори. Как протича кампанията за европейски избори в Полша?


За да се борят срещу ниската избирателна активност, няколко асоциации организираха състезание под мотото “Пъп на Европа”. Принципът е прост: всички общини се надпреварват да станат центърът на Европа, т.е. градът, в който избирателната активност е най-висока. Алисия Дефратика участва в Организационния комитет: “Не казваме на младите за коя партия да гласуват. От тях искаме само да бъдат отговорни за бъдещето на Европа и да гласуват. Този път кампанията набляга на съревнованието между отделните райони в Полша. Този, който отбележи най-голям брой гласували на изборите за европейски парламент, ще стане известен в цяла Полша. Защото медиите ще отидат специално на място, за да направят репортажи. И това е добра реклама за района. Преди Големия ден, 7 юни, е разработен и пуснат в действие специален сайт, на който общините в Полша могат да сондират мнението на гражданите и да видят горе-долу къде се нареждат в класацията.


Изненада в Швеция! Интернет пиратите не само взимат участие, но скоро биха могли да получат депутатско място в Европейския парламент. Данни от едно изследване показват, че шведската “Пиратска партия”, която се обявява в защита на интернет пиратството, би могла да получи близо 8,5% от гласовете, което прави 2 депутатски места в ЕП. Тази партия настоява за пълно преразглеждане на авторското право, което според тях не е пригодено към новите технологии. ЕК избра да прибегне до най-модерните средства за комуникация и потърси помощта на музикалната телевизия МTV. Тя излъчва информационна кампания, предназначена преди всичко за младите хора и цели да ги убеди колко е важно да гласуват. Клипове и послания, които съчетават самоирония и препратки към холивудските филми на ужасите, агитират младите да отидат до урните. В един от клиповете русокос младеж, сякаш изскочил от някой филм на ужасите, отива да гласува, следван от маскиран убиец. А посланието е: “Винаги имаш време да отидеш гласуваш!” Информацията е на РФИ, цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще