Свързани новини

23.04.2021 12:04

Изкуствена ретина възстановява зрението

Видян 3970 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от основните причини за загуба на зрение при възрастни са влошаващите се нарушения на ретината, като дегенерация на макулата, които се характеризират със смъртта на фоторецепторните клетки на окото. Учените полагат много усилия в търсенето на начини за регенериране на тези клетки, предаде technews.bg.

Екип от Университета на Уисконсин-Мадисън (UW-Madison) е създал нова структура, която може да даде тласък на тези усилия, като подобри точността, с която заместващите фоторецепторни клетки могат да бъдат доставени в окото, става ясно от публикация в университетския сайт.

През 2012 г. в друго изследване учените от UW-Madison демонстрираха как могат да се използват плюрипотентни стволови клетки за „култивиране” на ретинална тъкан в лабораторни условия. Тази тъкан включва много от отличителните белези на реалната тъкан на истинската ретина, включително фоторецепторни клетки.

Постижението постави въпроса как да се използва тази техника за „отглеждане” на заместваща ретинална тъкан вътре в увредено или болно око с цел възстановяване на зрението.

„Макар че беше голям пробив да успеем да направим „резервните части” – тези фоторецептори – все пак е необходимо да ги отведем на правилното място, за да могат ефективно да реконструират ретината”, казва професорът по офталмология и визуални науки Дейвид Гам. „И така, започнахме да мислим как можем да „доставим” тези клетки по по-интелигентен начин? Тогава се обърнахме към нашите инженери от UW-Madison”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата