След години на трудности, корейският производител на електроника LG обяви, че се оттегля от пазара на смартфони, съобщава GSM Arena. Решението е взето от борда на директорите на компанията, като още преди седмици се появиха информации, че то се подготвя.


LG ще се насочат към компонентите за електрически автомобили, IoT устройствата (вкл. т.нар умни домове), роботиката, изкуствения интелект и решенията за бизнеса. Натрупаното през годините ноу-хау ще се използва за подобни продукти, а продължава и развойната дейност по линия на мрежовото оборудване.


Наличните към момента смартфони на LG ще бъдат разпродадени в магазинната мрежа, а поддръжката им ще продължи различно време според региона. Мобилното подразделение на компанията трябва да бъде закрито до 31 юли.


LG е един от пионерите на мобилните телефони. През годините компанията често залагаше на смели дизайнерски и функционални решения, които обаче не винаги имаха комерсиален успех. LG към момента има около 1% пазарен дял.


От 2010 г. насам пазарът на смартфони се промени драстично заради навлизането на китайски производители като Huawei, Xiaomi, BBK (Oppo, Vivo, OnePlus, Realme), които предлагат атрактивен хардуер на много ниска цена – особено в ниския и среден клас, където маржовете така или иначе не са големи. Това увеличи натиска върху традиционните играчи.


LG опитаха да намалят разходите си, като аутсорснаха производството на някои от евтините си модели на китайски компании, но, като цяло, мобилното подразделение продължи да бъде на загуба, а преди 2 седмици пропаднаха и преговорите за продажбата му заради твърде висока цена, предаде бТВ.