Свързани новини

02.04.2021 11:14

Швеция се отказа от "блокирането на слънцето с прах" на Бил Гейтс

Видян 6592 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Шведската космическа агенция се отказа от геоинженерния експеримент, целящ да определи дали "блокирането" на слънцето с аерозоли може да обърне глобалното затопляне. Финансиран от Бил Гейтс, проектът предизвика ожесточена съпротива от екогрупи, предаде RT.

Предложен от изследователи от Харвардския университет, експериментът с контролирано смущение на стратосферата или SCoPEx планира в крайна сметка да освободи облак от калциев карбонат - по-известен като креда прах - в атмосферата от балон с висока надморска височина, за да проучи неговите ефекти върху слънчевата светлина, достигаща Земята. Проектът обаче се оказа твърде спорен и в сряда Шведската космическа корпорация (SSC) заяви, че тестовият полет, определен за юни, няма да се състои.

„Научната общност е разделена по отношение на геоинженерството, включително всякакви свързани с това технологични тестове, като планирания технически полет с балон от Esrange това лято“, се казва в изявление на SSC ​​в сряда.

    SSC е провел диалог тази пролет с водещи експерти по геоинженерство и с други заинтересовани страни, както и с Консултативния съвет на SCoPEx. В резултат на тези диалози и в съгласие с Харвард, SSC реши да не извършва техническия тестов полет, планиран за това лято.

Планиран за арктическия град Кируна, полетът през юни просто щеше да тества системите на балона, за да проправи пътя за проучването, но местните активисти гласно се противопоставиха на инициативата. В съвместно писмо, написано миналия месец, Съветът на Саами - който се застъпва за коренното население на Саами в Швеция - и три екологични групи предупредиха, че експериментът SCoPEx може да има „катастрофални последици“.

Докато на уебсайта на SCoPEx се посочва, че експериментът не би представлявал „значителна опасност за хората или околната среда“ и ще пусне само малко количество частици във въздуха, Съветът на Саами се противопоставя на концепцията за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.08.2021 22:19

    жегата е същата като през 1944 г, но тогава не са се тревожели за климата и не са глобявали държавите с безумните суми за парникови газове.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от