Свързани новини

17.03.2021 16:07

VW обяви 6 големи завода за автобатерии в ЕС, България не се споменава

Видян 4183 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Акциите на "Фолксваген" поскъпнаха с над 9% във вторник, ден след съобщението, че компанията ще открие 6 "гигазавода" за батерии за електромобили и че планира да удвои продажбите на такива модели през 2021 г. Пазарната оценка на германската корпорация наближи 150 млрд. долара, предаде Дневник.


Вторият по големина производител на коли в света демонстрира, че прави завой към борба за водеща позиция - и отправя предизвикателство към американската "Тесла" - при електромобилите. Новите заводи, както и глобална мрежа от зарядни станции трябва да са готови на няколко етапа до 2030 г.


Първият завод трябва да заработи през 2023 г. съвместно с шведската Northvolt в Хелефтьо, Североизточна Швеция. Две години по-късно - през 2025 г. - трябва да влезе в действие техен завод в германския град Залцгитер, но изцяло контролиран от германците.


Следва обект през 2026 г. в Испания, Франция или Португалия през 2026 г. и още един през 2027 г. в Полша Чехия или Словакия. Още два завода трябва да се появят до 2030 г., но за тях не се споменават потенциалните държави. Щефан Вайл, премиер на Долна Саксония, побърза да заяви, че балтийският бряг на провинцията би бил идеално място, включително защото захранването от ветрогенератори ще се впише в "зелената" визия на компанията.


Първите два завода вече са вписани във финансовите планове на "Фолксваген", но за останалите се води "задълбочена дискусия" и отговорите ще зависят от финансовите постижения на корпорацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.10.2021 01:51

    Вместо да започнат да правят евтини леки коли задвижвани със сгъстен въздух ( инж. Ги Негре ) ... те ще използват скъпи природни суровини, ще замърсяват околната среда за да добиват кадмии и литии и да правят скъпи батерии . Air Cars са решението да не се замърсява околната среда с изтощени батерии изгорелите газове от автомобилите .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще