Свързани новини

15.03.2021 11:23

Китайската програма Зорки очи: 100% наблюдение

Видян 3740 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от най-големите и най-всеобхватни мрежи за наблюдение в Китай стартира в малък окръг на около седем часа северно от Шанхай. През 2013 г. местното правителство в окръг Пингий започва да инсталира десетки хиляди охранителни камери в градските и селските райони. Монтирани са общо над 28 500 камери до 2016 г. Дори в най-малките села са инсталирани поне шест охранителни видеокамери, според държавните медии, предаде technews.bg.

Тези камери не просто биват наблюдавани от полицията и от автоматизирани алгоритми за лицево разпознаване. Чрез специални телевизионни кутии, инсталирани в домовете, местните жители могат да гледат на живо кадри от охранителните камери. Всеки може да натисне специално предоставен бутон, за да извика полицията, ако види нещо нередно. Кадрите от видеокамерите могат да се гледат и на смартфони.

През 2015 г. правителството обяви, че подобна програма ще бъде въведена в цял Китай, припомня Дейв Гершгорн с публикация в OneZero. Особен акцент в програмата са отдалечените и селските райони. Инициативата е наречена „Проектът Ксюлианг” или „Зорки очи”. Фразата е препратка към цитат от бившия революционен лидер на комунистически Китай Мао Цзедун, който някога заяви, че „хората са „зорките очи” на държавата, когато има съседи, които не отговарят на комунистическите ценности.

„Зорки очи” е един от цяла поредица взаимосвързани проекти за технологично наблюдение, стартирани от китайското правителство през последните две десетилетия. Проекти като „Златен щит”, „Безопасни градове”, „SkyNet”, „Интелигентни градове” и сега „Зорки очи” означават, че в Китай има инсталирани над 200 милиона публични и частни охранителни камери.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и