Свързани новини

14.01.2021 10:41

Създателят на World Wide Web изгражда "нов интернет"

Видян 4495 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Тим Бърнърс-Лий е доста важен пич в технологичния свят. Той е бащата на Интернет, отговорен за раждането на World Wide Web, както го познаваме. И той мрази това, в което се превърна. Така че Лий предприема някои действия, за да го поправи.


Виждате ли, от години Бърнърс-Лий изразява неприязънта си към това как големите корпорации са възприели това, което трябва да бъде свободна среда, и са му поставили ограничения. Не му харесва как групи като Facebook, Google и Amazon ефективно централизират интернет, нито как контролират данните на хората. Затова работи върху нова платформа и стартъп, които обявяват война на Big Tech, съобщава indiatimes.com.


Inrupt е стартъп, по който Лий работи от около девет месеца. Той дори е взел почивка от престижната си професия в CSAIL лаборатории на MIT, за да работи на пълен работен ден. И Inrupt най-накрая ще излезе на бял свят тази седмица, каза Бърнърс-Лий пред Fast Company в ексклузивно интервю.


„Намерението е световно господство“, казва той.


Inrupt е изграден върху платформата ‘Solid’, нещо, върху което той и други от MIT работят от години. По принцип Solid е проектиран да бъде като първите дни на Интернет, див и безплатен, а Inrupt ще бъде начинът за достъп до него, поне за начало. В демонстрация той извади нещо, което прилича много на основна страница в браузъра. Част от приложение, създадено за негова лична употреба, показва календара му, адресната книга, чатовете, музиката му и т. Н. Като че ли сте комбинирали Google Drive с WhatsApp, Spotify и почти всяка част от облачното хранилище и онлайн свързаността, които използвате днес, всичко на едно място. Разликата тук е, че цялата информация е под негов контрол.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.01.2021 02:08

    Какво означава думата "пич" в статията ?! ... що не използвате ... думата ... например "армуд" ; или нещо друго за да се знае , че вече чалгари се докопаха до бг. културата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв