Свързани новини

14.01.2021 10:15

Бил Гейтс пръска прах в атмосферата, за да блокира Слънцето: Форбс

Видян 82786 пъти | Коментари 7
Гласували 14 рейтинг: 3.7857
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основателят на Microsoft MSFT + 0,7% милиардерът Бил Гейтс подкрепя финансово развитието на технология за затъмняване на Слънцето, която потенциално би отразявала слънчевата светлина извън земната атмосфера, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект, съобщава Форбс.


 Експериментът с контролирано смущение в стратосферата (SCoPEx), стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва това решение чрез пръскане на нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата - аерозол, отразяващ Слънцето, който може да компенсира ефектите от глобалното затопляне.


Широко разпространените изследвания за ефикасността на слънчевата геоинженерия са в застой от години поради противоречия. Противниците смятат, че такава наука носи непредсказуеми рискове, включително екстремни промени в метеорологичните модели, които не са различни от тенденциите на затопляне, на които вече сме свидетели.


Природозащитниците също се опасяват, че драматичната промяна в стратегията за смекчаване на въздействието ще бъде третирана като зелена светлина за продължаване на емисиите на парникови газове с малко или никакви промени в настоящите модели на потребление и производство.


SCoPEx ще направи малка стъпка в ранните си изследвания през юни близо до град Кируна, Швеция, където Шведската космическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно оборудване на височина 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли.


То по-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и изследване на комуникационните и оперативните системи. Ако успее, това може да бъде стъпка към втори експериментален етап, който да освободи малко количество CaCO3 прах в атмосферата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 14.01.2021 15:46

    Този Бил гейтс е ДЕбИЛ. доказано многократно - от смъртоносните му ваксини в Азия и Африка до тотално лишената от смислена обосновка идея за прах срещу слънцето. По-добре да си завре главата в задника и да не ни занимава с олигофрениите си!

  • 001 Anonimen 14.01.2021 14:26

    Поредният експеримент на "филантропа" дедо Бил с неочаквани последствия за човечеството и Земята /К19/

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв