Свързани новини

29.12.2020 15:01

Китай тества самолетен двигател за двучасова обиколка на Земята

Видян 3191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай тества успешно прототип на реактивен двигател за хиперзвуков самолет, способен да обиколи Земята за два часа. Изпитанията са извършени в аеродинамичен тунел, съобщават китайски източници, съобщава technews.bg.


По време на тестовете реактивният двигател от тип „sodramjet” е работил при скорост на въздушния поток, която е 9 пъти по-голяма от тази на звука, а теоретичната граница на скоростта достига Мах 16 (или 16 пъти повече от скоростта на звука, съгласно определението за число на Мах).


Самолет с такъв двигател би могъл да стигне до всяка точка за Земята в рамките на 2 часа. Но китайците все още не са построили аеродинамичен тунел за тестване на двигателя до теоретичната скорост Max 16.


Постижението е дело на учени от Китайската академия на науките (CAS), които публикуваха резултатите от експеримента в Chinese Journal of Aeronautics. Водещият автор на изследването Джианг Зонглин казва, че разработката на неговия екип ще послужи като основа за създаване на ново поколение орбитални космически самолети и хиперзвукови самолети за многократна употреба.


Името на двигателя, sodramjet, произлиза от фразата „standing oblique detonation ramjet engine”, или „стоящ наклонен детонационен реактивен двигател”. Той работи с чист водород и е направен от специални сплави. Металите, използвани в сегашната ракетна и космическа индустрия, едва ли биха издържали на температурите, възникващи в новия реактивен двигател.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален