01/02

Свързани новини

02.12.2020 09:56

Българската Dronamics стартира мрежа от летища за карго дронове в Европа

Видян 2877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската технологична компания Dronamics обяви, че е изградила първата мрежа от летища предназначена за нейните карго дронове Black Swan в Европа. Идеята е да се правят бързи и евтини доставки в рамките на Стария континент, както и да се намалят вредните емисии, съобщава techtrends.bg.

Първите пет летища, от които ще оперират карго дроновете на Dronamics са Лиеж в Белгия, Бреша в Италия, Шьовде в Швеция, Сейнайоки във Финландия и Осиек в Хърватска. Амбициите на Dronamics са тази мрежа да достигне 35 летища в 11 държави, които да осигурят достъпни въздушни логистични услуги в цяла Европа.
„Черният лебед“

Основният компонент в това начинание е карго дрона Black Swan (черен лебед – бел. ред.). Той се разработва от Dronamics от самото основаване на компанията през далечната 2014 г. В авиационната индустрия процесът по създаване на летателен апарат, независимо дали е безпилотен или нормален е дълъг и продължителен процес. Шест години по-късно, компанията вече може да предложи бизнес модел, в който да използва своя дрон.

Самият Black Swan е сравнително компактен безпилотен самолет, който може да пренася полезен товар или карго до 350 кг на впечатляващата дистанция от 2 500 км. Конструкцията е доста опростена, традиционна компановка с нискоразположено дълго крило, витло и двигател в предната част на фюзелажа и неприбираеми колесници.

Според компанията, конструкцията на Black Swan е достатъчно здрава, за да може дронът да каца на по-неравни писти, които са по-лошо поддържани или не са модернизирани. Dronamics твърди, че разходите, времето за доставка и вредните емисии се намаляват с 80% спрямо традиционните карго самолети. Цената на един дрон е „по-малка от тази на спортна кола“, като по предишни оценки варира около 100 хил. долара.

Първите по-сериозни тестовете на Black Swan се провеждат преди две години. Прототипът е в мащаб 1:4 спрямо реалния модел и има размах на крилете от едва 4 метра. Серийният модел ще е доста по-голям и това го различава от дроновете за доставка, които разработват Amazon и Google например. Разликата е, че последните могат да разнасят доста по-малки товари на много по-скромни дистанции. Докато Black Swan на Dronamics се прицелва в карго самолетите.
Пълно оборудване

В петте летища от новата мрежа ще разполагат със специално стандартизирано оборудване и инфраструктура. Тя ще включва освен самите дронове, така и хангари за съхранението и поддръжката им, терминал за товаренето им, както и автоматизирана система за управление на полетите.

Едно от предимствата на безпилотните самолети е, че те се нуждаят от много по-малко персонал за да могат да оперират. Голяма част от полета също така е автоматизиран, което сваля напрежението от оператора, който отговаря за тях.

Големият радиус на действие на Black Swan му позволява бързо и лесно да покрие голяма част от Европейския континент. Затова и първите летища от мрежата не са избрани случайно. Това в Лиеж например осигурява доставка до всяка точка от Белгия до Беларус и България в рамките на 8 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни