Свързани новини

31.10.2020 10:10

Нов метод доставя лекарства до мозъка с извънредна точност

Видян 2476 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих използват фокусирани ултразвукови вълни за вкарване на лекарства в мозъка с извънредна точност, което може да даде възможност да бъдат лекувани психиатрични и неврологични разстройства, както и тумори с по-малко странични ефекти.

Днес това е практически невъзможно - лекарствата, пътуващи през кръвта, достигат до целия мозък и тялото, което в някои случаи причинява странични ефекти. Новият метод е неинвазивен, с прецизно доставяне на лекарства в мозъка, контролирано извън главата с помощта на ултразвук. Мехмет Фатих Яник, професор по невротехнологии, и екипът му от учени публикуваха своите открития в списанието Nature Communications.

За да се предотврати въздействието на лекарството върху целия мозък и тялото, новият метод включва специални носители на лекарства, които обвиват медикаментите в сферични липидни везикули, прикрепени към газосъдържащи ултразвукови чувствителни микромехурчета. Те се инжектират в кръвния поток, който ги транспортира до мозъка. След това учените използват фокусирани ултразвукови вълни в двуетапен процес. Фокусираният ултразвук вече се използва в онкологията за унищожаване на раковата тъкан в точно определени точки на тялото. В новото изобретение обаче учените работят с много по-ниски енергийни нива, които не увреждат тъканта.


В първата стъпка учените използват ултразвукови вълни с ниска енергия, за да накарат носителите на лекарства да се агрегират на желаното място в мозъка.

Във втората стъпка изследователите използват по-високо ниво на ултразвукова енергия, за да накарат носителите на лекарства да вибрират на това място. Така се унищожават липидните мембрани около лекарствата, освобождавайки ги, за да бъдат абсорбирани от нервната тъкан, налична на мястото.


Повече виж тук!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион