Свързани новини

24.09.2020 10:32

Румъния дава до €15 000 на къща за енергиен ремонт

Видян 2047 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния ще осигури средства за около 9000 домакинства, които да бъдат инвестирани в енергийното обновяване на семейните им къщи и да получат покритие на 60% от направените разходи, предаде greentech.bg.


Администрацията на Фонда за околна среда заяви, че собствениците на жилища вече могат да кандидатстват за държавните субсидии за мерки за енергийна ефективност. Министърът на околната среда, водите и горите на Румъния Алексе Костел заяви, че инвестицията в обновяването на еднофамилна къща, отговаряща на условията за 60% възстановяване на средствата, може да намали наполовина сметките за енергия и да допринесе за постиганена националните цели за намаляване на потреблението на енергия. В този смисъл схемата има екологична цел, но има и икономически и социални компоненти, каза министърът.


Правителството отпусна 88,5 милиона евро за програмата, а кандидатите могат да получат до 15 000 евро всеки. Министерството изчислява, че общо 9 000 семейства ще се възползват от стимулите.


Повечето къщи в Румъния не са достатъчно изолирани, подчерта Алексе и отбеляза, че сградният сектор е сред най-големите потребители на енергия и източници на парникови газове. Схемата за подпомагане е отворена за къщи с до три етажа, а енергийният им клас следва да бъде повишен с най-малко едно ниво. Подкрепата ще включва не само изолация, но и възобновяеми източници на енергия и LED осветление.


Работите могат да започнат след първоначална оценка и трябва да приключат в рамките на година и половина. Те включват подмяна на прозорци, изолация на покрива и външните стени, добавяне на възобновяем енергиен източник като слънчеви панели, инсталиране на вентилационни системи, LED осветление, сензори за движение и клапани и тръби.


Наскоро Румъния стартира програма за субсидиране на стойност 200 милиона евро за малки и средни предприятия и фирми от хотелиерството, които желаят да инсталират слънчеви енергийни системи и зарядни устройства за електрически превозни средства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак