Още тази година може да бъде подадено искане за сертифициране на ваксината срещу COVID-19, която разработват учени от Оксфордския университет.


В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват 20 хиляди души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова.


„Ваксината е мускулна. Всички доброволци са „заслепени“ и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца“, разказа Спирова пред бТВ.


„Това, което ми се случи на мен, беше най-типичният страничен ефект. Около два дни поддържах около 38 градуса температура и после това се пресече като с нож и се почувствах добре. Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните – тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора“, разкри Мария.