Свързани новини

31.07.2020 09:40

Обикновената настинка дава имунитет срещу К-19

Видян 2242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои форми на обикновената настинка могат да помогнат за предпазване от COVID-19, сочи научно проучване, цитирано от "Дейли мейл".


А имунитетът към новия коронавирус може да продължи до 17 години, показват изследванията на имунологични експерти.



Пациентите, които преди са имали настинки, причинени от вируси, свързани с COVID-19, наречени бетакоронавируси, могат да имат имунитет или да страдат от по-лека форма на заболяването, твърдят изследователите.


Бетакоронавирусите, по-специално OC43 и HKU1, причиняват обикновени настинки, но и тежки гръдни инфекции при най-възрастните и най-младите пациенти.


Те споделят много генетични особености с коронавирусите COVID-19, MERS и SARS, като всички те са преминали от животни към хора.



Смята се, че коронавирусите са отговорни за до 30 на сто от всички настинки, но не се знае конкретно колко са причинени от бетакоронавирусните типове.



Сега учените са открили доказателства, че някакъв имунитет може да е наличен в продължение на много години заради "паметта" на Т-клетките на организма от атаки на предишни вируси с подобен генетичен състав - дори сред хора, които не са знаели за изложеност на COVID-19 или SARS.


Т-клетките са вид бели кръвни клетки и формират част от втората линия на защита на имунната система срещу всяка вирусна атака, която започва седмица след инфекцията.


Те отдавна се смята, че предлагат трайна защита срещу вируси и като такива се наричат ​​клетки с памет.



Новото проучване, ръководено от имунолога професор Антонио Бертолети и колегите му от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур, предлага някои "забележителни" открития за потенциалната роля на Т-клетките в борбата с COVID-19.


Защитният ефект на тези клетки срещу COVID-19 трябва да бъде доказан в още проучвания, но експертите твърдят, че пациентите, които са се възстановили от смъртоносния белодробен вирус SARS през 2003 г., показват имунен отговор на ключови протеини, открити в COVID-19.


Изследователите изтъкват: "Тези констатации показват, че Т-клетките, специфични за вируса, индуцирани от бетакоронавирусна инфекция, са дълготрайни, което подкрепя идеята, че пациентите с COVID-19 ще развият дългосрочен Т-клетъчен имунитет. 


Нашите открития също така повдигат интригуващата възможност, че инфекцията със сродни вируси също може да предпази от или да променя патологията, причинена от SARS-Cov-2 (щамът на коронавируса, който причинява COVID-19)."


Взета е била кръв от 24 пациенти, които са се възстановили от COVID-19, 23 души, които са се разболели от SARS и 18 души, които никога не са били изложени нито на SARS, нито на COVID-19.



По-изненадващо според учените е, че половината от пациентите в групата, които не са изложени нито на COVID-19, нито на SARS, притежават Т-клетки, които показват имунен отговор на животинските бетакоронавируси - COVID-19 и SARS.


Това предполага имунитет на пациентите, развит след излагане на обикновени настинки, причинени от бетакоронавирус или евентуално от други все още неизвестни патогени.




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се