Свързани новини

07.07.2020 12:01

Обясниха защо гребените на крайбрежните вълни светят в синьо през нощта

Видян 2350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британски физици откриха защо гребените на вълните светят в синьо през нощта. Оказва се, че в това са замесени водорасли-динофлагелати, които живеят в крайбрежните води, и вълните, които разтягат мембраните им. Резултатите от изследването бяха публикувани от научното списание Physical Review Letters.


„Въпреки десетилетия на изследвания, физическият механизъм на това сияние оставаше загадка. Разбрахме как точно водните потоци влияят на водораслите да произвеждат сияние и показахме как самият микроорганизъм елегантно контролира дали ще свети“, обясни един от авторите на работата, професорът от университета в Кеймбридж Реймънд Голдщайн, предаде Фокус.


По бреговете на Тихия океан и други големи водоеми на Земята през нощта често можете да видите синьо сияние върху гребените на вълните. По правило се появява през пролетта и лятото в продължение на няколко дни или дори седмици.


Учените забелязаха това явление в началото на миналия век. Според океанолозите неговият източник са микроскопични водорасли-динофлагелати, които активно се размножават в крайбрежните води в топлия сезон. Учените все още не са достигнали до общоприето мнение за това как се появява това сияние, а също и защо е необходимо.


Голдщайн и неговите колеги запълниха тази празнина. Използвайки набор от високоскоростни камери и система за наблюдение на живота на отделни динофлагелатни клетки, те проследяват раждането на отделни проблясъци от светлина.


Учените провериха теорията върху водорасли от вида Pyrocystis lunula, които обитават крайбрежните води на всички океани по света и се считат за един от основните източници на този блясък. По време на експериментите учените улавят единични водорасли с помощта на микропипети и ги поставят в устройство, генериращо вид океански вълни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи