Свързани новини

02.07.2020 14:44

Tesla ще прави 3D принтер за молекули за немския разработчик на Covid-ваксина CureVac

Видян 2583 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Компанията "Тесла" (Tesla Inc) изгражда 3D мобилни принтери за молекули, за да помогне на немската компания CureVac да разработи потенциалната ваксина срещу Covid-19, написа в Туитър изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Илон Мъск, предаде БНР.


CureVac, биофармацевтична компания със седалище в Тюбинген, заяви, че разработва преносими, автоматизирани мРНК производствени единици, които нарича принтери и които Илон Мъск описва като "РНК микрофабрики".


Те са проектирани да бъдат изпращани до отдалечени места, където могат да се произвежда на конвейер кандидата за ваксина и други терапии на базата на матрична РКН (мРНК) в зависимост от "рецептата", подадена в машината.


Ако кандидатът за ваксина спечели одобрението, той ще разполага с производствени площадки, които са регулаторно одобрение в Германия, с капацитет за производство на стотици милиони дози.


Компанията, базирана в Тюбинген и подкрепена от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, е пионер в така наречения мРНК (матрична РНК - mRNА) подход, който също така се следва от компанията BioNTech и нейния амрикански партньор Pfizer, както и от друга американска компания Moderna, посочва Ройтерс.


РНК молекулите са едноверижни версии на ДНК двойната спирала. Благодарение на повтарящия се молекулен модел, те могат да бъдат произведени в сравнително прост биохимичен процес, който не изисква генетично модифицирани живи клетки, които са необходими за производството на повечето други биотехнологични лекарства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от