Свързани новини

26.05.2020 10:07

Дезинфектанти с наночастици у нас

Видян 1311 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В тежката ситуация с коронавируса могат да се откроят положителни, съпътстващи развития, заяви днес доц. Ангел Кунчев, като посочи три от тях - информационната система за Covid-19, бум в регистрацията на дезинфектанти и проект за фин термометър за ранна диагностика, предаде БНР.


„Нещо, което иначе отнема месеци и години, в случая бе направено за по-малко от 2 месеца“, каза той за изграждането на информационната система на страната по отношение на Covid-19. И добави, че тя е „многофункционална, има много входове, възможност за изготвяне на най-различни анализи и за ползване от всеки един потребител“.


По подобен начин се развиват нещата и в областта на биоцидите, дезинфектантите.


„Ако досега експертният съвет към Министерството на здравеопазването, който разрешава тези продукти, заседаваше веднъж месечно за това, сега правим тези заседание всяка седмица, като утвърждаваме между 20 и 30, до 40 нови продукта, включително и такива, стъпващи на съвършено нови технологии, като нанотехнологиите“, каза доц. Кунчев.


„Има дезинфектанти, които вече работят на основата на наночастици. Нанесени на повърхността, те образуват слой от микроскопични шипчета, които не позволяват на бактерии и вируси да се закрепват за тази повърхност, унищожават ги, като при това този ефект продължава значително по-дълго време, отколкото другите биоциди“, добави той.


Главният държавен здравен инспектор спомена и проект, осъществяван от български, италиански и испански учени, чиято цел не е била точно ковидинфекцията, а проследяване състоянието на хора с други заболявания – астма, белодробни болести.


„Той много бързо бе адаптиран и се използва в момента под ръководството на проф. Тодор Попов в сътрудничество с Инфекциозна болница с проф. Червенякова. Представлява много фин термометър, който се дава на контактни лица и измерва по много съвършен начин температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения, което изключително важно за диагностицирането“, посочи доц. Кунчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате