Свързани новини

22.04.2020 11:04

Превръщат стара пластмаса в продукти за домашни любимци

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е една показателна история: Project Blu е малка, млада компания в САЩ, която създава устойчиви продукти за домашни любимци, направени от рециклирани материали: пластмаса, текстил и кожа. Всеки продукт на Project Blu е изработен чрез използването на 1 до 300 пластмасови бутилки, а всяка продажба идва с обещание на компанията да почисти още един килограм пластмаса от океаните и бреговите линии – чрез партньорството си с нестопанската организация Plastic Bank, предаде Greentech.bg.


„Нашите океани понасят основната тежест на повсеместното изхвърляне на пластмаси, като всяка година там се озовават около 12,7 милиона тона пластмаса“, казва Герин Евънс, основател на Project Blu. „Ние работим за производство на висококачествени продукти за домашни любимци от суровина, добита от големия брой пластмасови бутилки и изхвърлени риболовни мрежи, които вече се носят из нашите океани.“


Както и про други процеси на рециклиране, пластмасата се разбива на люспи и се разтопява на пелети, преди да бъде превърната в полиестерна нишка. След това от тази нишка се озработват здрави играчки и легла за домашни любимци. Кожата е малко по-сложна; парчета от изхвърлените кожени отпадъци, предназначени за депата, се разграждат и се превръщат в композит чрез специални процеси на преработка. Това позволява кожените парчета да се трансформират в материал, който след това да се обработва ръчно от занаятчии за направата на стилни каишки и яки.


От фирмата казват, че процесът не използва вредни химикали, консумира по-малко вода от традиционното производство на продукти за домашни любимци и е въглеродно неутрален.


Project Blu също така работи с организация за засаждане на дървета в Африка, за да помогне за противодействие на въглеродните емисии от транспортирането на продуктите си. По-голямата част от пластмасата, използвана за продуктите на Planet Blu, се събира в Махараштра в Индия – една от страните в света, която е най-силно засегната от пластмасовото замърсяване.


Стартъпът вече е доставил над 80 000 продукта на международни дистрибутори и неотдавна беше обявен за „Най-добър нов продукт“ на изложението за продукти за домашни любимци PATS, популярно събитие в Великобритания.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат