Свързани новини

20.04.2020 10:04

Пандемията ускори замяната на хора с роботи

Видян 2670 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



В бъдеще роботите ще заменят много хора на работните им места, а пандемията от коронавирус ще ускори този процес, сочат прогнозите на анализатори, на които се позовава репортаж по темата на BBC, предаде technews.bg.

В условията на пандемия големи и малки компании разширяват използването на роботи, за да постигнат социална изолация и да намалят броя на служителите, които физически трябва да присъстват в офисите и предприятията. Роботите се използват също за дейности, които служителите не могат да извършват у дома.

Така например, Walmart, най-големия търговец на дребно в САЩ, използва роботи за почистване на подове. В Южна Корея пък роботи измерват температурата на хората и осигуряват дезинфекция на ръцете. UVD Robots, датски производител на роботи за ултравиолетова дезинфекция, изпрати стотици свои устройства на болници в Китай и Европа.

В друг сценарий роботизирани „совалки” доставят храна от магазини и ресторанти до домовете на хората. Вериги за бързо хранене като McDonald’s вече тестват роботи в ролята на готвачи и сервитьори.

Здравни експерти смятат, че мерките за социално дистанциране трябва да продължат и през 2021 г. На този фон роботите могат да станат още по-търсени. След като една компания инвестира в замяна на служител с робот, е малко вероятно някога да върне човека на същото работно място.

През 2017 г. анализаторите от McKinsey изготвиха доклад, който прогнозира, че една трета от американските работници ще бъдат заменени с роботи и автоматизирани устройства до 2030 година. Но събития като пандемията могат значително да ускорят този процес.


снимка: CC0 Public Domain


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от