Свързани новини

02.04.2020 13:11

Правителството тества шпионски и аналитични софтуери за следене на коронавируса

Видян 5083 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съвсем скоро софтуерни платформи може да започнат да следят   доказано заразените с коронавирус у нас, техните контактни лица и да предвиждат потенциалните носители на заразата, поставени пред карантина.


За целта ще бъдат използвани най-вече метаданните от мобилните телефони на хората, но също така и камерите, които имат опция за лицево разпознаване, както и информация от интернет и най-вече от социалните медии.


Само преди ден от израелската държавна отбранителна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. (RAFAEL) обявиха, че са предложили на българското правителство облачната платформа за анализ на големи масиви от данни Wisdom Stone, която по принцип е създадена за отбранителни и разузнавателни цели, но сега е адаптирана за борба с разрастващата се в глобален мащаб пандемия.


По информация на "Капитал" държавата води разговори по темата с поне още две софтуерни компании за евентуално изпробване на подобни решения.


Наши източници твърдят, че ИТ експертите на МВР и държавната фирма "Информационно обслужване" към Министерството на финансите вече за започнали да се запознават и да изпробват Wisdom Stone, като се обмисля дали платформата да не бъде приложена тестово в следващите 2-3 седмици.


На практика израелската система не е точно шпионски софтуер, а система за обработка на големи масиви от данни чрез изкуствен интелект и машинно обучение, като след това разработва прогнози за бъдещото разпространение на заразата, предлага решения и изпраща предупреждения до заинтересованите страни, предаде Капитал.


По принцип идеята е гражданите да инсталират по свое желание мобилното приложение на Wisdom Stone смартфоните си. От RAFAEL уточняват, че "системата включва приложение, което трябва да бъде инсталирано от гражданите доброволно или според законодателството". Последното всъщност би трябвало да означава, че на базата на извънредното законодателство в момента властта потенциално може да се опита да постави подобен софтуер на телефона и без знанието на собственика му. "Приложението позволява прозрачност между гражданите и властите по отношение на събраната информация и дава на гражданите право да прекъснат връзката, когато настъпи краят на кризите", застраховат се все пак от RAFAEL.


В базата данни на Wisdom Stone ще се вкара информацията за всички известни заразени граждани, техните контакти, поставените под карантина близо 24 хил. българи, завърнали се от рискови дестинации, данните от системата на "Гранична полиция", както и медицинските ресурси, с които държавата разполага - болници, отделения за приемане на болни от коронавирус и т.н.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и