01.04.2020 10:34

Корабни контейнери могат да изграждат временни болници

Видян 1720 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Така наречената контейнерна архитектура вече е призната като чудесен начин за построяване на модулни пространства за живеене или за обществени функции. Затова не е изненадващо предложението от корабни контейнери да се изграждат временни болници за лечение на хората с усложнения от COVID-19. Международна работна група, състояща се от дизайнери, инженери, медицински специалисти и военни експерти, е разработила проект за преобразуване на контейнери в модули за интензивно лечение като част от дизайн с отворен код, наречен CURA. Първият прототип на CURA в момента се изгражда в Милано, Италия, съобщава Greentech.bg.

Проектиран от Carlo Ratti Associati (CRA) в сътрудничество с интердисциплинарна група професионалисти, CURA е отворена рамка, създадена с подкрепата на Световния икономически форум. За бързо разгръщане модулите могат да бъдат сглобявани от 20-футови контейнери за транспорт, които лесно могат да бъдат изпратени навсякъде по света чрез съществуващата транспортна инфраструктура. Според дизайнерите, CURA „може да бъде изграден толкова бързо, колкото болнична палатка, но е по-безопасен – всъщност точно колкото изолационно отделение“. Неговата система отговаря на стандартите за помещенията за изолиране за инфекциозни заболявания, предавани по въздуха.

Контейнерната архитектура традиционно предлага и предимството на модулността. Отделните звена могат да работят автономно, но могат да бъдат съединени заедно, за да създадат множество конфигурации, вариращи от 4 легла до над 40 легла. Гъвкавият дизайн позволява да се монтират нови модули в непосредствена близост до болниците в зони като паркинги или площади.

Според замисъла, всеки фургон CURA следва да е оборудван с цялото медицинско оборудване, необходимо за двама пациента за интензивно лечение от COVID-19 – включително респиратори и системи за интравенозни вливания. В момента първият прототип на CURA се изгражда за тестване в болница в Милано. Проектът е подробно описан на сайта CURApods.org.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!