Свързани новини

20.03.2020 14:03

Най-мощният компютър се зае с Covid-19

Видян 1695 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-мощният суперкомпютър в света се е включил в битката срещу коронавируса Covid-19, съобщава онлайн изданието DigitalTrends. Суперкомпютърът Summit, който се намира в американския щат Тенеси, вече се използва в изчислението на различни модели в помощ на разработката на ваксина срещу вируса.

Правят се множество симулации на различни съставки, за да се провери тяхното въздействие върху Covid-19 и евентуалното им приложение в бъдеща ваксина. Учените от Националната лаборатория в Оук Ридж, която е собственик на Summit, вече са открили 77 потенциални лекарства.

Те отбелязват, че благодарение на мощта на Summit, това е станало в рамките на два дни. При традиционните модели биха били нужни години, за да се открият толкова много потенциални лечения.

Всичко това обаче не означава, че учените са открили действащо лечение. Симулациите на Summit ще трябва да бъдат проверени и чрез медицински тестове. Все пак, суперкомпютърът спестява много време и усилия докато се стигне до тези подходящи лекарства.

Summit е най-мощният суперкомпютър, като използва 9216 процесора IBM Power9 и над 27 000 графични процесора Nvidia V100 Tensor Core. Той може да извършва 200 квадрилиона изчисления в секунда или над 1 млн. пъти повече спрямо стандартен лаптоп.

Той не е и единственият ресурс на учените. Много суперкомпютри по света в момента активно проверяват различни симулации и идеи. Дори и някои "копачи" на криптовалути вече са преориентирали ресурсите на компютрите си ги даряват на учените, за да им помогнат в търсенето на ефективно и трайно лечение на Covid-19, предава Vesti.bg.


 


Снимка: Summit



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец