Свързани новини

17.03.2020 12:03

Intel създаде чип, който различава миризми

Видян 1209 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Intel е разработила чип, който може да "надушва" различни миризми. Разработката Loihi използва "невроморфичен чип", който разчита на специален алгоритъм, съобщава онлайн изданието Engadget.

Технологията пресъздава начина, по който човешкият мозък разпознава миризмите. Чипът играе ролята на носа, като молекулите на миризмите попадат върху него. Те изпращат различни сигнали според състава си до алгоритъма.

От своя страна той може да анализира тези сигнали и да разпознае миризмите. Intel казва, че чипът вече може да идентифицира 10 различни ухания. Сред тях са ацетон, амоняк, метан, като те се разпознават дори и когато във околния въздух има и други силни миризми.

Loihi е успял да се научи да разпознава миризмите само след първия му "досег" с тях. Проектът е разработен заедно с учени от университета Корнел, като съчетава изкуствен интелект с неврологията, казват авторите му.

Потенциалът пред технологията е голям. Тя може да се използва за създаване на "електронни носове", които по-бързо и ефективно да разпознават различни мирзми. Потенциални приложения на разработката са в сферите на сигурнсотта, където да може да се откриват оръжия и наркотици и на медицината, където по-рано да се разпознават потенциални заболявания.


 


Снимка: Intel



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби