Свързани новини

08.03.2020 09:30

7 добри практики за защита на домашната Wi-Fi мрежа

Видян 3151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Домашните WiFi мрежи вече са много разпространени и се използват от милиарди хора по целия свят. За масовия потребител рисковете може да не са големи, но все пак ги има. А хакерите по традиция първо търсят най-лесните мишени.


 


Затова е добра идея човек да спазва някои минимални добри практики за защита на домашния WiFi. Те ще го предпазят и от твърде любопитни съседи.


 


За целта трябва да отворим менюто с настройки на рутера си. Достъпът до него зависи от производител, като обикновено става през интернет браузъра и се въвежда конкретен адрес и парола.


 


Още от тук започват и добрите практики. Препоръчително е да сменим името и паролата за влизане в администраторския профил на рутера. Стандартно се използват лесни пароли и име като admin например. Препоръчително е да ги смените с нещо, което ще наете само вие. Така за хакерите ще е по-трудно да открият администраторския прфил.


 


Друга добра пактика е да сменим името на мрежата, т.нар SSID. Обикновено то е моделът на рутера, което на практика казва на хакерите точно кои уязвимости биха могли да използват. Не е препоръчително името на мрежата да е името на семейството или нещо подобно. така ще се улеснят хакерите, които търсят конкретна мишена.


 


След това следва паролата за достъп до мрежата. Задължително е тя да е различна от тази за достъп до администраторския прфил. Добре е да е по-дълга и сложна с комбинация от цифри и символи. Също така, трябва да се използва стандартът WPA2, който е доста по-сигурен от предшествениците си. Някои нови модели рутери вече предлагат и новия WPA3.


 


Някои модели рутери предлагат и функция за създаване на втора мрежа за гости. Тя е добра идея не само за гости, но и за свърззването на други усторйства като умни термостати, камери и т.н. Така те ще са на отделна мрежа от тази, в която са основните лични устройства и ще са защитени при хакерски пробив чрез по-уязвимите IoT устройства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,