Свързани новини

24.02.2020 09:27

Изкуствен интелект откри нов много мощен антибиотик

Видян 2503 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много мощен антибиотик, който убива някои от най-опасните бактерии, устойчиви на лекарства в света, бе открит с помощта на изкуствен интелект. Лекарството работи по различен начин спрямо съществуващите антибактериални лекарства и е първото по рода си, открито по този начин.

Тестовете показаха, че лекарството с успех е унищожило редица антибиотично устойчиви щамове на бактерии, включително Acinetobacter baumannii и Enterobacteriaceae, два от трите високоприоритетни патогена, които Световната здравна организация определи като „критични“ и с които новите антибиотици трябва да се справят, предава Тheguardian.com.
 

„По отношение на антибиотиците, това е абсолютно ново откритие“, казва Реджина Барзилай, старши ръководител на проекта и специалист по машинно обучение в Масачузетския технологичен институт (MIT).

„Мисля, че това е един от най-мощните антибиотици, които са откривани до момента, който има забележителна активност срещу широк спектър от резистентни на антибиотици патогени“, добави Джеймс Колинс, биоинженер в екипа на MIT.

Антибиотичната резистентност възниква, когато бактериите мутират и се развиват, за да избегнат механизмите, които антимикробните лекарства използват, за да ги убият. Без нови антибиотици за справяне с резистентността, 10 милиона живота по целия свят могат да бъдат застрашени от инфекции до 2050 година.
 
За да намерят нови антибиотици, изследователите първо създали алгоритъм за идентифициране на видовете молекули, които убиват бактериите. За да направят това, те подали информация на програмата за атомните и молекулни характеристики на близо 2500 лекарства и природни съединения и колко добре или не веществото блокира растежа на бактерията Ешерихия коли.

След като алгоритъмът научил какви молекулни характеристики определят добрите антибиотици, учените го настроили да работи върху набор от повече от 6000 съединения, които се изследват за лечение на различни човешки заболявания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в