Свързани новини

19.02.2020 15:32

ЕК с амбициозни планове за изкуствения интелект и пазара за данни

Видян 2187 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европа има ресурсите да се превърне в световен лидер в областта на данните и да поведе създаването на етичен изкуствен интелект, смята еврокомисията, която обяви днес амбициозни първи стъпки в тази посока.


 


Европейската Стратегия за данните и политиките за развитие на изкуствения интелект с фокус върху човека, обявени днес, са първите стъпки към постигане на тази цел, предава Dnevnik.bg.


 


Председателят Урсула фон дер Лайен коментира: "Днес представяме амбицията си да оформим цифровото бъдеще на Европа. Тя обхваща всичко - от киберсигурността до критичните инфраструктури, от цифровото образование до уменията, от демокрацията до медиите. Искам тази цифрова Европа да отразява най-доброто от Европа - отворена, справедлива, разнообразна, демократична и уверена."


 


Вицепредседателят на комисията Маргрете Вестегер заяви: "Искаме всеки гражданин, служител и бизнес да има справедлив шанс да извлече ползи от дигитализацията. Това може да значи, че ще шофира по-безопасно или ще замърсява по-малко благодарение на свързаните автомобили; или дори че ще спасява животи с медицински изображения, направени от изкуствен интелект, които позволяват на лекарите да откриват болести по-рано, отколкото преди."


 


Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза: "Обществото ни създава огромни масиви от индустриални и публични данни, които ще променят производството, потреблението и живота ни. Искам европейският бизнес и многото ни малки и средни предприятия да имат достъп до тези данни и да създават ползи за европейците - включително чрез развитие на приложенията на изкуствения интелект. Европа има всичко необходимо, за да поведе в състезанието на "големите данни" и да опази технологичния си суверенитет, индустриалното лидерство и икономическата конкурентоспособност в полза на европейските потребители."


 


 


Европа като лидер в достойния за доверие изкуствен интелект


 


В Бялата си книга, публикувана днес, комисията предвижда създаването на правна рамка за изкуствен интелект, която да стъпва на два ключови аспекта: превъзходство и доверие. Целта ѝ е да си партнира с частния и обществения сектор така, че да ускори развитието на изкуствен интелект, включително у малките и средните предприятия, като в същото време създаде конкретни правила за употребата му.


 


"Подходът трябва да е основан на риска - колкото по-голям е рискът, толкова повече правила ще има. Колкото по-малък е рискът - толкова по-малко правила", обясни пред "Дневник" високопоставен източник от комисията. По думите му Европа трябва да стане лидер не само в регулаторната рамка, но и в научното развитие на изкуствения интелект.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец