Свързани новини

14.02.2020 14:40

Софтуерни роботи вземат инвестиционни решения по-добре от хората

Видян 2005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Те ни побеждават в шах и разни игри, помагат ни на работните места, а скоро ще ни возят по магистрали и пътища като услужливи шофьори. Но се оказва, че могат да вземат инвестиционни решения по-добре от нас, човеците.


Роботите са по-добри от хората в областа на финансовото дело на Уолстрийт и техните решения водят до по-доходоносни сделки от тези. Поне това е резултатът от едно от първите проучвания по темата, чиито предварителни резултати бяха публикувани през януари.


 


Не са новост препоръките за купуване, подавани от роботи-анализатори, които имитират това, което правят традиционните изследователски отдели в процеса на придобиване на акции. Роботите обаче го правят по-бързо и с по-ниски разходи. Сега се оказва, че го правят и по-добре от своите „колеги” от плът и кръв в дългосрочен план. Това казват професорите от Университета в Индиана.


 


Нарастваща значимост


 


„Използването на този тип технологии за изготвяне на инвестиционни препоръки или за извършване на инвестиционни анализи ще придобива все по-голямо значение”, твърди пред Блумбърг Кенет Меркли, доцент по счетоводство и един от авторите на проучването.


 


Изследователските отдели на Уолстрийт изпълняват различни функции, сред които е и връзката между инвеститорите и фирмените ръководители и събирането на фирмени данни за печалби и други корпоративни информации. Въпреки че техните препоръки за покупки, продажби и запазване все още привличат вниманието и могат да влияят на акциите, броят на клиентите, които базират инвестиционните си решения на тези препоръки, вероятно е ограничен.


 


Новото проучване е разгледало един малък и все още до голяма степен експериментален клон на финансовите технологии: фирмите, чийто продукт се основава на предположението, че дигиталните технологии вършат по-добра работа от хората при отправяне на препоръки за инвестиции в акции. Макар че всички анализатори използват компютри в една или друга степен, има и шепа нови компании, които проучват дали компютърните програми могат да се справят с всеки аспект от процеса на придобиване на акции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни