Свързани новини

10.02.2020 11:02

Светът през 2030 г.: Роботите настъпват, колите ще летят

Видян 2386 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последното десетилетие показа, че прогнозите за следващите десетилетия не бива да се базират само на досегашните тенденции. До този извод стигат анализаторите от "Дойче банк" (DB Research) в публикувания наскоро сборник "Светът през 2030 година". Те са си поставили амбициозната цел да представят "необичайни съображения" за възможни ключови обрати в социално-политическото и икономическо развитие на планетата.

Анализаторите формулират 24 прогнози, някои от които съдържат редица самостоятелни тенденции и предположения, пише Дойче веле, цитирана от Dnes.bg.




Парите на 21 век


Част от статиите се отнасят до бъдещето на финансово-паричните отношения. Една от прогнозите гласи, че към края на започващото сега десетилетие "окончателно ще отслабнат" онези сили, които поддържат сегашната световна валутна система. Нека да припомним, че тази система не гарантира златното или сребърно обезпечение на валутите, а разчита на доверието на хората, че правителствата и банките могат ефикасно да защитят стойността на парите и да предотвратят процесите на инфлация. Само че правителствените дългове по света вече достигнаха рекордно високо равнище, а това подрива доверието в системата. Ето защо анализаторите от "Дойче банк" прогнозират нов разцвет на "алтернативни валути" като златото и криптовалутите. Специално за криптовалутите те очакват масовизиране, което постепенно ще ги превърне в новите пари на 21 век. Пречки пред тяхното разпространяване може да поставят различните регулатори, но решаваща ще бъде политиката на двете страни с най-голямо население в света, смятат анализаторите. И уточняват, че в момента правителствата на Китай и Индия започват да преразглеждат отношението си към криптовалутите.

Друга прогноза във финансово-валутната сфера гласи, че светът върви към все повече безналични плащания. Въпреки това обаче кредитните и дебитните карти може би ще изчезнат по-бързо от хартиените пари, защото разплащането чрез смартфон набира все повече скорост, смятат анализаторите и дават като пример Китай.

Мобилност и изкуствен интелект

Няколко статии са посветени на развитието на технологиите през следващите десетилетия. Анализаторите на "Дойче банк" смятат, че електромобилите ще продължат настъплението си, но че това не важи за автономните автомобили. В момента много се говори за безпилотните автомобили, но до 2030 година те едва ли ще преодолеят всички технически препятствия, твърдят анализаторите. Според тях през започващото десетилетие електромобилите ще завладеят една пета от пазара на нови коли, а през 2040 – половината. Те смятат още, че около 2030 година може да се осъществи и визията за летящия автомобил. Според друга тяхна прогноза, предстои бум на безпилотните летателни апарати с бизнес-предназначение: към края на десетилетието само в небето на САЩ вече ще летят 6,5 милиона дронове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със