Свързани новини

28.01.2020 14:44

Лондон допусна Huawei до 5G мрежите си

Видян 1834 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Великобритания реши да допусне китайската компания "Хуауей" (Huawei) до изграждането на телекомуникационни мрежи от ново поколение въпреки силния натиск от Вашингтон тотално да я изолира от пазара си.

Правителството обяви във вторник, че водещата в света компания за 5G оборудване ще може да кандидатства за изграждане на инфраструктура, но при определени ограничения, предава Dnevnik.bg.

За "Хуауей" ще действа квота, определяща, че тя няма да може да контролира повече от 35% от този пазар.

Освен това няма да може да изгражда мрежи, засягащи критично важна и свързана със сигурността 5G инфраструктура.

"Хуауей" няма да бъде допускана и до поръчки за мрежи в определени географски райони като местата около ядрени централи и военни бази.

Вашингтон настояваше правителството на Борис Джонсън да наложи тотална забрана за "Хуауей" с твърдение, че Пекин можел да използва оборудването ѝ за кражба на тайни на Запада. В петък президентът Доналд Тръмп разговаря по телефона с Джонсън и по тази тема и според "Сънди таймс" е предложил съвместно разработване на 5G технологии. Но когато премиерът му казал, че не може да чака толкова и че страната му ще изгуби конкурентно предимство, Тръмп силно се подразнил. Британските служби твърдят от доста време, че смятат, че могат да контролират евентуални рискове, идващи от допускането на китайците до британската инфрастуктура.

Макар решението да ограничава този достъп, от "Хуауей" веднага заявиха, че то се основава на факти. Получихме уверения от британското правителство, че можем да продължим да работим с клиентите ни, за да пуснем навреме в експлоатация 5G мрежи в страната, казват от компанията, цитирани от "Ройтерс".

Германия още не е обявила позицията си за участието на "Хуауей" в комуникационните мрежи от ново поколение, но тя е много близка до тази на Лондон.

За Великобритания това не е краят на спора със САЩ, защото темата може да бъде повдигната от американците на преговорите за двустранно търговско споразумение след Брекзит, които започват следващата седмица.


 


 


Снимка: Huawei



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби