Свързани новини

17.01.2020 12:47

Проф. Пимпирев: На твърда скала поставихме основите на научната лаборатория

Видян 2505 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Теодосий Спасов ще пресъздаде уникалната природа на Антарктида в музика, коментира в интервю пред "Монитор" директорът на Националния център за полярни изследвания:



- Проф. Пимпирев, започна строителството на научната лаборатория на Антарктида. Кажете какво предстои и кой изготви проекта?

- От 30 години на българската полярна база на о-в Ливингстън работят наши и чужди учени. Има представители от цял свят - над 30 държави. Смело мога да заявя, че на Антарктида се правят едни от най-големите научни открития, касаещи цялото човечество, включително и нас, българите. Преди всичко са свързани с климатичните промени. Много е важно резултатите от тези изследвания на терен да се обработят на място. Ако се изчакат месеци до населени континенти, където има съвременни лаборатории, ще бъдат похабени. Затова беше наложително на българската база да има научна лаборатория. Важното е, че тя е включена в пътната карта за научна инфраструктура в България. Тя пък е част от европейската. Така че ние имаме задача от правителството да изградим такава научна лаборатория. По този начин ще развиваме нашата полярна програма. Тези изследвания са един от приоритетите на Европейския съюз и на Стратегията 2030. Така че ние трябва да развиваме нашата база, тъй като там работят учени от цял свят. Колегите ни от Испания, които са в съседство, имат изключително модерна лаборатория, така че ние работим в една конкурентна среда. Миналата година откриха новите постройки на полярната си база Хуан Карлос I, чийто строеж струваше 20 млн. евро. В момента тече първата година от проекта, по който изграждаме новата лаборатория. Имахме пет предложени проекта, включително и от чужбина, като спечели екипът на арх. Пенка Станчева. На базата на този проект пък бе направен и технически, като в момента, по време на 28-ата антарктическа експедиция, се поставят основите на самата сграда. Бе избрано и мястото.

- Къде ще е то?

- Тя ще е на твърда скала, на около 150 метра от основната сграда, която в момента се използва. Ще има независим енергоизточник и водоизточник. Така че по същество българските учени със своите чуждестранни колеги след 3-4 години ще имат добри условия за получаване на резултати от изследванията си.



- Но самото изграждане е започнало?



- Точно така, проектът бе завършен и вече са поставени основите. Ще бъде на пилони, защото е много ветровито там. Затова лабораторията трябва да е издигната малко над земята. Така ще продуха снега, който се навява. Иначе, ако е директно на земята, ще бъде веднага затрупана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион