Свързани новини

27.12.2019 16:37

Технологичните провали на 2019 г.

Видян 3165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на годината е естествено да си дадем сметка докъде стигна напредъкът на технологиите и къде се „издънихме”.


 


Има няколко големи технологични провала, за които специалистите са единодушни, че оставят своя отпечатък за цялата 2019 година.


 


Дано си изведем поуки от тях, защото някои са твърде показателни за индустрията, за зрелостта на обществото и за стойността на нещата в живота ни, пише Тechnews.bg.


 


 


Автопилотът на Boeing


 


Два самолета, два полета, две самолетни катастрофи, множество загинали – това е може би най-ужасяващият технологичен гаф на 2019 година. Общото в двата случая е, че пилотите са се борили със система тип автопилот, която е поела управлението и чиито абсурдни решения са надделели над тези на пилотите, отбелязва MIT Technology Review.


 


Системата за автопилот би трябвало да облекчава работата на пилота. След разследването на катастрофите обаче стана ясно, че тя е имала твърде много контрол, а американските регулатори по въздушна безопасност с течение на времето са преотстъпили неразумно много правомощия на компанията Boeing в процеса на тестване и сертифициране на безопасността на новата компютърна система. Натискът да се бърза и да се сертифицира новият самолет е бил огромен.


 


Комбинацията от натиск, свръхгресивна система за автоматизация и липсата на обучение на пилотитe се оказа смъртоносна за твърде много хора. 737 Max остава на земята завинаги, загубите на Boeing вече се мерят в милиарди, изгубените човешки животи никога няма да се върнат. Дано светът вземе своята поука от този случай в началото на ерата на „интернета на нещата”.


 


 


Сгъваем телефон на Samsung


 


Първите отзиви за Galaxy Fold не бяха това, което компанията се надяваше да се появи в медиите. „След един ден употреба” беше фраза, която порази маркетинговия отдел на фирмата – толкова изтрая първият телефон, даден на журналист от Bloomberg за ревю в авторитетното издание. След това устройството бе „напълно счупено и неизползваемо”, според автора. Уви, не само според него – и други журналисти докладваха за ядовете с джаджата.


 


Планове за сгъваеми телефони имаха и други компании, но лидерът на пазара е този, в когото са вперени всички погледи, естествено. Изглежда въвеждането на технологичната иновация бе прибързано, изглежда технологията не беше готова – стремежът на фирмата да влезе в заглавията на медиите й изигра лош номер.


 


Тестовите модели се изложиха, а Samsung в крайна сметка отложи официалния старт на телефона, заявявайки, че ще „предприеме мерки” за усилване на сгъваемия дисплей. Компанията призна, че дефектите „могат да бъдат свързани” със слаба панта, както и „вещества, открити вътре в устройството”.


 


Шокираща бе и цената от над 2000 евро, която фирмата обяви за разработката си. Това допълнително наля масло в огъня, тъй като никога досега в историята на мобилните телефони не се е появявало на пазара устройство, кето струва безумно скъпо и се троши на първия ден от придобиването.


 


Феновете на модни джаджи все още са нетърпеливи за сгъваемия телефон. Но авторите на ревюта изглежда са на мнение, че препроектираната версия остава „крехка и експериментална” и е „научен експеримент”, който доказва, че гъвкавите екрани все още не са готови.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма